top of page
Αναζήτηση

Bmb bags: Το ελληνικό brand που αντιπροσωπεύεται από δύο γυναίκες βιολόγους με όραμα και όρεξη να συνδυάσουν την βιώσιμη ανάπτυξη με την μόδα και την αισθητική. Βιώσιμη μόδα=bmb bags


Οι δύο γυναίκες βιολόγοι πίσω απο τις bmb bags. Δύο γυναόκες, μητέρα και κόρη,  με όραμα και όρεξη να συνδυάσουν την βιώσιμη ανάπτυξη με την μόδα και την αισθητική
Οι δύο γυναίκες βιολόγοι πίσω απο τις bmb bags. Δύο γυναίκες, μητέρα και κόρη, με όραμα και όρεξη να συνδυάσουν την βιώσιμη ανάπτυξη με την μόδα και την αισθητική στα γυναικεία αξεσουάρ.

Οι bmb bags είναι ένα ελληνικό brand που συνδυάζει την βιώσιμη ανάπτυξη και το σεβασμό στο περιβάλλον, με την μόδα και την αισθητική στα γυναικεία αξεσουάρ.

​Η Κατερίνα Φροσυνιώτη η ιδρύτρια των bmb bags και η κόρη της Χριστίνα Νοικοκυράκη βιολόγοι και οι δύο ένωσαν τις δυνάμεις τους. Η ιδέα της χρησιμοποίησης  φιλικών προς το περιβάλλον υλικών στην καθημερινή μας ζωή  γεννήθηκε κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών της σπουδών στη βιολογία της πρώτης, Στην πορεία της εταιρείας, η ανησυχία της Χριστίνας και η αγάπη της για την μόδα και το περιβάλλον την έκανε να εμπλακεί ενεργά με το αποτέλεσμα που θα δείτε παρακάτω.

To #likewoman.gr συναντήσε και τις δύο σε μια υπέροχη συνέντευξη και δείτε τι μας είπαν:


1| Τι είναι οι bmb bags; Πείτε μου πως αποφασίσατε να δημιουργήσετε αυτό το brand; Ποια είναι η έμπνευση πίσω από το όνομα bmb bags;

Το Bmb bags είναι ελληνικό brand βιώσιμης μόδας που συνδυάζει ηθική και αισθητική στα γυναικεία αξεσουάρ μόδας.

Έχω τελειώσει το τμήμα βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών οπότε είμαι ιδιαιτέρα ευαισθητοποιημένη σε θέματα βιωσιμότητας. Η ιδέα της χρήσης φιλικών προς το περιβάλλον υλικών στην καθημερινή μας ζωή ήρθε στο μυαλό μου κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών μου σπουδών. Βέβαια ανακάλυψα τις δυνατότητες του μπαμπού ως βιώσιμου υλικού μερικά χρόνια αργότερα σε ένα ταξίδι στη Νοτιοανατολική Ασία όπου εντυπωσιάστηκα από τις τεράστιες καλλιέργειές μπαμπού και το πόσο ευεργετικές είναι για το περιβάλλον .

Από την άλλη μεριά λατρεύω τις γυναικείες τσάντες! Υπάρχουν τόσες διαφορετικές επιλογές τσάντας όσες και οι διαφορετικοί γυναικείοι ρόλοι!

Έτσι λοιπόν πριν από 10 χρόνια γεννήθηκαν οι bmb bags. Bmb είναι τα 3 σύμφωνα της λέξης μπαμπού.

Τον τελευταίο χρόνο στο δυναμικό του bmb bags προστέθηκε η κόρη μου. Η Χριστίνα είναι και αυτή βιολόγος, λατρεύει την μόδα και έφερε ένα αέρα ανανέωσης στις bmb bags. Όπως για παράδειγμα το καρτελάκι μας. Θα το βρείτε πάνω σε κάθε τσάντα bmb, και είναι plantable δηλαδή μπορείτε να το φυτέψετε και να δείτε ένα μικρό φυτό να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει.

Θα έλεγε λοιπόν κανείς ότι, αφού και οι δυο μας προερχόμαστε από τον χώρο της βιολογίας, η ενασχόληση και η αγάπη μας για την βιώσιμη μόδα είναι στο DNA μας!2| Γιατί το μπαμπού θεωρείται βιώσιμο είδος;

Το  μπαμπού αποτελεί έναν από τους πλέον βιώσιμους πόρους που διαθέτουμε σήμερα. Αναπτύσσεται εξαιρετικά γρήγορα, κάτι που το καθιστά ιδανικό ανανεώσιμο πόρο για βιομηχανική χρήση με συχνότερες συλλογές και μικρότερες επιπτώσεις στα δάση. Επιπλέον, τα φυτά μπαμπού μπορούν να απορροφήσουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα και να παράγουν οξυγόνο πιο αποτελεσματικά από πολλά άλλα φυτά. Αυτή η ικανότητα τους να βοηθούν στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το μπαμπού χρησιμοποιείται σε μια πληθώρα εφαρμογών, προσφέροντας μια βιώσιμη εναλλακτική σε παραδοσιακά υλικά όπως το ξύλο και το πλαστικό, και ενισχύει τη δέσμευσή μας για μια πιο βιώσιμη μελλοντική παραγωγή.


Bamboo cube bag Handmade top handle bamboo bag
Bamboo cube bag by bmb bags


 3| Τι είναι η βιώσιμη μόδα

Η βιώσιμη μόδα εστιάζει στην παραγωγή ρούχων και αξεσουάρ με τρόπο που προστατεύει το περιβάλλον και υποστηρίζει δίκαιες εργασιακές συνθήκες. Χρησιμοποιεί βιώσιμα υλικά, (όπως οργανικό βαμβάκι, μπαμπού, και ανακυκλωμένο πολυεστέρα) μειώνει τη χρήση χημικών και νερού, προάγει την ανακύκλωση,(όπως η προώθηση της ανακύκλωσης ρούχων και της δημιουργίας νέων προϊόντων από ανακυκλωμένα προϊόντα), και παράγει ρούχα και αξεσουάρ  που διαρκούν περισσότερο, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης και των αποβλήτων.


4| Πώς η βιώσιμη μόδα επηρεάζει το σχεδιασμό μιας συλλογής bmb bags;

Η βιώσιμη μόδα δεν είναι απλώς ένας όρος για εμάς, αλλά μια καθοδηγητική αρχή που διαπερνά κάθε στάδιο σχεδιασμού της κάθε συλλογής γυναικείων αξεσουάρ bmb .Θα λέγαμε οτι Βιώσιμη μόδα=bmb bags

Ξεκινάμε με την επιλογή των υλικών: Χρησιμοποιούμε μόνο υλικά που είναι 100% οικολογικά, όπως φυσικό μπαμπού ή δέρμα από μπαμπού, ράφια, ψάθα, καμβά και άλλα παραδοσιακά υλικά, ενσωματώνοντας ακόμα και τεχνικές όπως το πλέξιμο με βελονάκι ή ο παραδοσιακός αργαλειός από τις γιαγιάδες μας.

Στον τομέα της επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, είμαστε περήφανοι για το ότι πολλά από τα υλικά μας, όπως το δέρμα μπαμπού που χρησιμοποιούμε, προέρχονται από ανακυκλωμένες πηγές. Οι διαδικασίες παραγωγής μας επίσης σχεδιάζονται έτσι ώστε να μειώνουν τη χρήση ενέργειας και νερού, και να παράγουν τα ελάχιστα δυνατά απόβλητα.

Είμαστε επίσης πολύ προσεκτικοί με τις ποσότητες παραγωγής μας με σχεδόν το 100% των συλλογών bmb  να αποτελούνται από χειροποίητα είδη . Παράγουμε μόνο περιορισμένες ποσότητες για να αποφεύγουμε την υπερπαραγωγή και να εξασφαλίζουμε ότι κάθε αξεσουάρ μας είναι κατασκευασμένο με την μέγιστη προσοχή και αγάπη.

Και φυσικά δίνουμε μεγάλη σημασία στο σχεδιασμό και την ποιότητα ώστε οι τσάντες και τα αξεσουάρ μόδας bmb να είναι κλασικά και διαχρονικά. Αυτό δεν μας επιτρέπει μόνο να διατηρούνται  τα αξεσουάρ bmb επίκαιρα για περισσότερο καιρό αλλά και να αποφεύγουμε τη σπατάλη από μια περιττή ανανέωση της γκαρνταρόμπας μας.

Και τέλος, συνεχίζουμε να διατηρούμε διαφάνεια στις πρακτικές μας και να εργαζόμαστε με προμηθευτές που τηρούν δίκαιες εργασιακές συνθήκες, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο έτσι μπορεί να είναι η μόδα πραγματικά βιώσιμη.


Bamboo Leather Bags by bmb bags
Bamboo Leather Bags by bmb bags

5| Μιλήσατε πριν λίγο για τσάντες κατασκευασμένες με δέρμα από μπαμπού. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι είναι αυτό το νέο υλικό;

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε εξαιρετικά περήφανοι για την νέα μας συλλογή με τσάντες από δέρμα μπαμπού μια και είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που χρησιμοποιήσαμε αυτό το καινοτόμο υλικό για την κατασκευή γυναικείων αξεσουάρ.

Το Bamboo Leather, ή αλλιώς το δέρμα από μπαμπού, είναι ένα vegan εναλλακτικό δέρμα. Είναι ένα καινοτόμο υλικό βιολογικής βάσης που παρασκευάζεται από ανακυκλωμένα προϊόντα μπαμπού, όπως έπιπλα, οδοντόβουρτσες κτλ. Μετά  την ανακύκλωση τα κομμάτια του μπαμπού αλέθονται σε μια λεπτή πούδρα που μετατρέπεται τελικά σε ένα υλικό πού έχει παρόμοια υφή και ιδιότητες με το ζωικό δέρμα. Το δέρμα  μπαμπού!  Φυσικά, σε αντίθεση με το ζωικό δέρμα  κατά τη διαδικασία παραγωγής του δεν βλάπτεται κανένα ζώο. Είναι μαλακό και ανθεκτικό χωρίς όμως να περιέχει επιβλαβείς χημικές ουσίες όπως το συνθετικό δέρμα , και πάνω από όλα , είναι βιοδιασπώμενο.

Για το λόγο αυτό αποτελεί μια εξαιρετική βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση έναντι του παραδοσιακού ζωικού και του συνθετικού δέρματος.

Η δέσμευσή μας όμως για βιωσιμότητα δεν σταματά εδώ. Η εσωτερική επένδυση κάθε Bamboo Leather τσάντας, καθώς και τα φερμουάρ  και όλα τα μεταλλικά διακοσμητικά, προέρχονται από υλικά που έχουν ανακυκλωθεί, επιβεβαιώνοντας τη προσπάθεια  μας στην ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση υλικών.


Merilyn Bamboo Leather Bag by bmb bags
Merilyn Bamboo Leather Bag by bmb bags


6| Αναφέρατε πριν ότι σχεδόν το 100% των bmb bags είναι χειροποίητες. Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με γυναικείες τσάντες και ιδιαίτερα με χειροποίητες γυναικείες τσάντες;

Οι γυναίκες κουβαλούν διάφορα πράγματα μέσα στις τσάντες τους. Στην γυναικεία τσάντα δεν βρίσκεις μόνο το κραγιόν και το άρωμά της κάθε γυναίκας, το κινητό της και το  tablet της. Μπορείς να βρεις  παιδικά παιχνίδια, ακόμα και βρεφικές πάνες ή τον αναπτήρα του συντρόφου της.

Κάθε γυναίκα αναλαμβάνει διάφορους ρόλους στη διάρκεια της ζωής της, πχ είναι φοιτήτρια, μητέρα, επιχειρηματίας, γιαγιά …. Αλλά και κατά την διάρκεια μιας μόνο μέρας η ζωή κάθε γυναίκας έχει διάφορες  απαιτήσεις πχ  να πάει στο γραφείο ή να παρευρεθεί σε μία κοινωνική εκδήλωση. Οι γυναίκες λοιπόν βρίσκουν έναν τρόπο να εκφράσουν την προσωπικότητα και τον ρόλο τους την κάθε δεδομένη στιγμή μέσα από τις τσάντες τους. Και μην ξεχνάμε και το πιο σημαντικό! Μια ιδιαίτερη και εντυπωσιακή τσάντα μπορεί να αναβαθμίσει και το πιο απλό look!

Από την άλλη, κάθε χειροποίητη τσάντα ή αξεσουάρ αντανακλά την προσωπικότητα του τεχνίτη που το δημιούργησε και είναι κάτι μοναδικό όπως άλλωστε μοναδική και ξεχωριστή είναι η κάθε γυναίκα!

Φυσικά δεν ξεχνάμε την δέσμευσή μας σε ότι αφορά την βιωσιμότητα. Οι χειροποίητες τσάντες bmb bags  αποτελούν τον αντίλογο στο fast fashion.


Bamboo mini melon bag by bmb bags
Bamboo mini melon bag by bmb bags

7| Είπατε ότι οι bmb bags γεννήθηκαν πριν από 10 χρόνια. Ποια είναι τα αγαπημένα σας σχέδια όλα αυτά τα χρόνια;

Θα έλεγα η Bamboo Dream Bag. Είναι η τσάντα με την οποία ξεκινήσαμε πριν από 10 χρόνια και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να έχει φανατικούς θαυμαστές. Είναι ιδιαίτερη, κομψή, από φυσικό μπαμπού, 100% χειροποίητη, βαμμένη με φυτικά χρώματα φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον .

Και φυσικά όλες οι τσάντες της συλλογής Bamboo Leather Collection μια και το δέρμα από μπαμπού είναι αυτή τη στιγμή ότι πιο καινοτόμο υπάρχει στο χώρο της βιώσιμης μόδας.


8| Ποια είναι η πρόταση των bmb bags για την Άνοιξη και το Καλοκαίρι 2024

Η φετινή μας πρόταση για την Άνοιξη και το Καλοκαίρι 2024 περιλαμβάνει εκτός από την καινοτόμο συλλογή Bamboo Leather Bags, τις αγαπημένες σας χειροποίητες τσάντες από φυσικό ακατέργαστο μπαμπού σε πολλά σχέδια και χρώματα . Στις bmb bags θα βρείτε επίσης ιδιαίτερες χειροποίητες τσάντες από ράφια, καμβά και jute αλλά και βραδινά clutches για να ξεχωρίζετε στις βραδινές σας εμφανίσεις . Εκπληκτικά ψάθινα καλάθια με ασορτί καπέλα και σανδάλια  για εντυπωσιακά looks στην παραλία και όχι μόνο …..αλλά και ιδιαίτερα κοσμήματα με φυσικούς ημιπολύτιμους λίθους


Handmade bamboo, raffia and jute  bags by bmb bags
Handmade bamboo, raffia and jute bags by bmb bags

9| Τι συμβουλή θα δίνατε στις γυναίκες για την επιλογή της τσάντας τους;

H γυναίκα έιναι ένα άτομο, με πολλές προσωπικότητες! Υπάρχουν τόσες διαφορετικές επιλογές σε τσάντες. Η κυριότερη συμβουλή που θα έδινα είναι να είναι σίγουρες ότι κάθε φορά η τσάντα τους αντιπροσωπεύει το προσωπικό τους στυλ.

Επιπλέον να είναι πολύ προσεκτικές σε ότι αφορά στην ποιότητα και στα υλικά κατασκευής και να συνειδητοποιήσουν ότι η στροφή προς στην βιώσιμη μόδα δεν αποτελεί επιλογή αλλά είναι πλέον  επιτακτική ανάγκη.


10| Ποιο είναι το αγαπημένο κομμάτι της δουλειάς σας;

Η δημιουργικότητα. Το να δημιουργούμε νέα σχέδια και να ψάχνουμε  για καινοτόμα βιώσιμα υλικά


11| Ποια είναι τα όνειρά σας για τις bmb bags;

Θα θέλαμε οι τσάντες bmb να αγαπηθούν από τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο όχι μόνο για τα μοναδικά τους σχέδια και την εξαιρετική τους ποιότητα αλλά και για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της πράσινης βιομηχανίας της μόδας.


12| Μπορείτε να μας πείτε για κάποιο μελλοντικό project στο οποίο εργάζεστε αυτή τη στιγμή;

Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε πάνω σε μια συλλογή από μαντήλια και παρεό από ίνες μπαμπού τα οποία θα έχουν την υφή μεταξωτού υφάσματος.

Επίσης θέλουμε να εντάξουμε στην Bamboo Leather συλλογή μας  και κάποια σχέδια αποκλειστικά για άνδρες. Για αρκετά χρόνια οι αντρικές τσάντες και τσαντάκια ήταν στο παρασκήνιο. Είναι πλέον καιρός να επιστέψουν και πάλι γιατί η τσάντα είναι ένα απαραίτητο αξεσουάρ τόσο σε ένα γυναικείο όσο και σε ένα αντρικό outfit.

Τέλος δεν σταματάμε να ψάχνουμε για καινοτόμα βιώσιμα υλικά για τα ενσωματώσουμε στις συλλογές μας.


13| Τι είναι η γυναίκα, τι είναι το στυλ, τι είναι η κομψότητα για τις bmb bags;

Για τις bmb bags, η γυναίκα είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει και εκτιμά την αξία της προσωπικής της έκφρασης. Είναι ενημερωμένη, συνειδητή και ενεργά επιλέγει να υποστηρίζει πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον και προάγουν τη δικαιοσύνη. Για εμάς, κάθε γυναίκα είναι μοναδική, και αυτό εκφράζεται μέσα από τις επιλογές που κάνει, από τον τρόπο που ζει μέχρι τον τρόπο που ντύνεται.

Το στυλ, από την πλευρά μας, είναι η αρμονία μεταξύ άνεσης και αισθητικής. Είναι η ικανότητα να εκφράζεις τον εαυτό σου μέσα από τα αξεσουάρ σου, ενισχύοντας την προσωπική σου ταυτότητα και ταυτόχρονα να παραμένεις πιστή στις αξίες σου. Τα αξεσουάρ μας είναι σχεδιασμένα για να επικοινωνούν ένα μήνυμα βιωσιμότητας και κομψότητας, ανεξάρτητα από τις τάσεις της μόδας.

Όσο για την κομψότητα, για τις bmb bags, αυτή είναι απόρροια της αυθεντικότητας. Κομψότητα σημαίνει η επιλογή αντικειμένων με σεβασμό στο περιβάλλον και στους ανθρώπους που τα δημιουργούν, αντικείμενα που διαρκούν στο χρόνο και αποτελούν έκφραση της προσωπικής και συλλογικής μας ταυτότητας. Η κομψότητα μας δεν είναι μόνο στην εξωτερική εμφάνιση και στην εσωτερική μας διάθεση αλλά και στην επίδραση που έχουμε στον κόσμο γύρω μας.


14| Ποιο είναι το μότο στη ζωή σας;

Το παρελθόν είναι το μάθημά μας. Το παρόν είναι το δώρο μας. Το μέλλον είναι το κίνητρό μας.


Racquel bamboo leather bag by bmb bags
Racquel bamboo leather bag by bmb bags

Ερώτηση προς την Χριστίνα

Γιατί μία νέα σε ηλικία  βιολόγος να ασχοληθεί με τον χώρο της βιώσιμης μόδας;

Μια νέα σε ηλικία βιολόγος έχει πολλούς λόγους να ασχοληθεί με τον χώρο της βιώσιμης μόδας. Κατά την άποψή μου, υπάρχουν τρία κύρια κίνητρα που με καθοδηγούν σε αυτή την επιλογή:

Βιώσιμη Προσέγγιση: Ως βιολόγος, έχω αναπτύξει μια πολύπλοκη κατανόηση του περιβάλλοντος και των περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Η βιώσιμη μόδα αποτελεί έναν τρόπο να εφαρμόσω τις επιστημονικές μου γνώσεις και να συμβάλω στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς το πλανήτη.

Καινοτομία και Έρευνα: Η βιώσιμη μόδα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών για καινοτομία και επιστημονική έρευνα. Μπορώ να εφαρμόσω τις βιολογικές μου γνώσεις στην αναζήτηση νέων υλικών και μεθόδων παραγωγής που είναι πιο βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον.

Κοινωνική Ευθύνη: Η βιώσιμη μόδα επικεντρώνεται επίσης στην εκστρατεία για την κοινωνική δικαιοσύνη και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στη βιομηχανία της μόδας. Ως βιολόγος, με ενδιαφέρει πώς οι αποφάσεις που λαμβάνουμε στη βιομηχανία της μόδας  επηρεάζουν την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων και του πλανήτη.

Επιπλέον, η αγάπη μου για τη μόδα και τα γυναικεία αξεσουάρ ενισχύει ακόμη περισσότερο την απόφασή μου να ασχοληθώ με τον χώρο της βιώσιμης μόδας. Βλέπω τη μόδα όχι μόνο ως έναν τρόπο έκφρασης της προσωπικότητας και του στυλ, αλλά και ως έναν τρόπο να διαμορφώσουμε θετικές αλλαγές στον κόσμο μας. Μέσα από τη δημιουργία βιώσιμων γυναικείων αξεσουάρ, αναζητώ τον τρόπο να συνδυάσω την αισθητική και τη δημιουργικότητά μου με τη δέσμευσή μου για έναν καλύτερο κόσμο για όλους.


Katerina Frosynioti owner and Christina Noikokyraki marketing manager of bmb bags together with Tania Nikolopoulou and Jenny Oikonomou from likewoman.gr
Katerina Frosynioti owner and Christina Noikokyraki marketing manager of bmb bags giving an interview to Tania Nikolopoulou and Jenny Oikonomou from likewoman.gr


30 Προβολές0 Σχόλια

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page